Hakkımızda

HAKKIMIZDA

Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (YADES) Yaşlı Destek Programı kapsamında desteklenen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Alzheimer Hasta Ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi ‘MORAL EVİ’ 14/Mayıs/2018 tarihinde hizmete vermeye başlamıştır.

Gaziantep’ te yaşayan 5278 hastaya telefon ile ulaşılıp, 1108 Alzheimer hastasına ev ziyaretinde bulunulmuştur. Bu hastalardan 301’i Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri (Yaşlı Sağlığı) bölümüne yönlendirilme yapılmıştır. Merkezimiz altı ay gibi kısa bir sürede 70 Alzheimer hastasına aktif olarak hizmet vermektedir.

Moral Evi’nde Alzheimer Hastalarına

  • Akıl ve Zekâ Oyunları
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon desteği
  • İş ve Uğraşı çalışmaları
  • Müzik
  • Spor

 

Branşların da yaşam kalitelerini arttırıcı ve destekleyici eğitimler mesleklerinde uzman eğitmenler tarafından uygun bir çalışma sistemine göre verilmektedir.

Alzheimer hastaların keyifli ve kaliteli vakit geçirebilmeleri için merkezimizde bulunan 200 metrekare açık alan bahçe alanımızda

  • Yürüyüş parkurları,
  • Hobi bahçeleri,
  • Doğal yaşam alanları
  • Spor aktivitelerinin yapılabilmesi için alanlar mevcuttur.

 

  • Ayrıca merkezimizde öğlen yemeği ve iki ara öğün hizmeti sunulmaktadır.

 

Alzheimer hasta ve hasta yakınları buluşma merkezi “Moral Evi’nin” amacı; bu hastalığın pençesindeki kişileri yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmaları ile hastalığın evre atlamasını geciktirmek, Alzheimer hastalarına bakım veren kişilere bir nebze nefes aldırmak ve omuzlarındaki yüklerini biraz olsun hafifletmek, hasta yakınlarını bakım konusunda bilgilendirmek ve onları uzmanlarla buluşturmak için ve hasta yakınları arasında dayanışmayı artırmak ve onlara psikolojik destek sağlamaktadır. Toplumun demans ve Alzheimer hakkındaki bilinç ve bilgisini artırmak, Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve bu hastalıktan muzdarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesinin arttırmaktır.

Alzheimer hastalığının bakımı ÖZELDİR. Onlarla iletişime geçmek ve anlaşmak için ayrı bir bilgi ve eğitim gerektirmektedir. Unutkanlıkla başlayan bu hastalığın her evresinde pek çok sorun oluşmakta ve bu sorunların çözümleri de her hastaya özel olmalıdır. Alzheimer hastalarında depresyon, kaygı, uyku bozukluğu, huysuzluk, hayaller, kafa karışıklığı, kişileri tanıyamama, yolunu bulamama gibi yoğun sorunlar hastaların yakınlarında da moral bozukluğu, tükenmelerine ve yorulmalarına yol açar. Özellikle bakım desteği hem hastalar hem de yakınları için çok önemlidir. Yaşanacak evreler hem hasta için hem de hasta yakını için ne kadar kolay geçirile bilinirse kişi ve çevresi bu hastalığa karşı o kadar güçlü hissedebilir.

Hastalarımızın ihtiyaçları sosyokültürel, ekonomik, eğitim, cinsiyet, farklı hastalıklara sahip olma (kronik, özellikle ‘’Parkinson’’) , depresyon, geçirmiş olduğu tıbbi müdahaleler,  algı yeteneklerinin farklı olması gibi birçok değişkenle beraber değişiklik göstermekte olup, her hastanın ihtiyaç duyduğu alanlarda gerek fiziksel gerekse rehabilite alanında belirlenen çalışmalar planlanıp, uygulanmaktadır. Bununla beraber Multidisipliner bir çalışma modeli içerisinde bulunduğumuz merkezimizde, bütün meslek mensubu arkadaşlar ile gerekli gözlem ve çalışmaları yürütüp kişilerin “Mental Fonksiyonlarının” değerlendirilmesi gerekse “Denge Değerlendirme”, “Depresyon Değerlendirme” formları ve “Boy Kilo, Vücut Kitle Endeksi” alımları ile beraber hasta değerlendirmeleri yapılarak Alzheimer hastalarımızın ihtiyaç duydukları alanlar belirlenmekte olup, ihtiyaçlar doğrultusunda net hedefler alıp bu hedeflere ulaşmak için çalışmalar uygulanmaktadır. Alzheimer hastaları ve hasta yakınlarına belirli periyodlarla bireysel tedavi veya grup terapileri uygulanmaktadır. Bu sayede sosyal ve duygusal durumları gözlemlenmekte, ayrıca hastalarla bireysel görüşmelerde düzenli olarak nöropsikolojik testlerin takibi yapılmakta, değerlendirilmekte ve rapor edilmektedir.

Ayrıca merkezimizde hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmelerinin ardından kendilerine verilecek cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistem kurulması planlanmaktadır. Planlanan sistem sayesinde hem Alzheimer hastası internet üzerinden izlenebilecek hem de hasta yakınları yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğu yaşamayacaklarından emin oldukları için kendilerini ve hastalarını daha güvende hissedebilecekler.